Ostoskori

Miten ratkaisukeskeinen keskustelu voi auttaa sinua löytämään unelmasi ja rakentamaan niistä tavoitteita?

Sana ”unelma” herättää monenlaisia ajatuksia, kuten esimerkiksi:

“Unelmat ovat taivaanrannanmaalareille, yhä höttöä.”

“Ei tässä arjen pyörityksessä mihinkään unelmointiin ole aikaa.”

“Unelma – mikä se on? Ei minulla ole unelmia.”

Unelmat – mitä ne ovat?
Unelmat voivat olla pieniä tai suuria. Usein unelma mielletään joksikin suureksi ja erityiseksi elämäntapahtumaksi. Monesti näin onkin ja unelman toteuttamiseen tarvitaan pitkäjänteistä työskentelyä. Antoisa ja mielekäs työ, tasapainoinen ja hyvä parisuhde, terveellisten elämäntapojen omaksuminen, uuteen ammattiin opiskelu tai vaikkapa oma kesämökki ovat esimerkkejä suurista unelmista. Pienemmät unelmat ovat myös arvokkaita ja niitä on tärkeä ottaa osaksi arkea. Arjen unelmia voivat esimerkiksi olla viikonloppupiknik ystävien kanssa, rentouttava lukuhetki omassa rauhassa tai kesälomareissu.

Mihin unelmia tarvitaan?
Unelmia tarvitaan hyvään elämään. Unelmointi ja unelmien tavoittelu tuo elämään sisältöä ja mielekkyyttä. Unelmat ovat unelmoijan itsensä näköisiä. Ne ilmentävät sinun persoonaasi – sitä mitä sinä olet ja minkä koet arvokkaaksi. Unelmat ammentavat voimansa arvoista – siitä minkä sinä koet tavoittelemisen arvoiseksi. Unelmat ohjaavat asettamaan mielekkäitä ja merkityksellisiä tavoitteita ja näin myös motivoivat muutokseen.

Unelmista tavoitteisiin
Ratkaisukeskeisyys ei ole unelmahöttöä tai patenttiratkaisun nappaamista hyllyltä. Ratkaisukeskeisyys on elämänmakuista käytännönviisautta. Ratkaisukeskeisessä keskustelussa etsitään juuri sinulle tärkeät tavoitteet ja rakennetaan muutospolku sinulle sopivaksi.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa sinä olet elämässäsi kuskin paikalla etkä apukuskin tuhdolla. Unelman muokkaaminen tosielämän muutostavoitteeksi on ensimmäinen askel kohti tavoitteen saavuttamista. Pitkäkin matka alkaa ensimmäisestä askeleesta.

Mistä sen sitten tietää, mikä on oikea askel kohti tavoitetta? Se mikä jollekin on oikea tapa ei sovikaan toiselle. Oikea tai sopiva askel on sellainen, joka tuo juuri sinut lähemmäs omaa tavoitettasi. Omaa tavoitetta kohti on hyvä lähteä riittävän pienillä askelilla. Sopivat välitavoitteet ovat sellaisia, jotka ovat kohtuullisia toteuttaa arkielämässäsi. Matka kohti sitä jotain parempaa on usein pieniäkin arkisia tekoja – toisin toimimista.

Joskus on paljon tavoitteita, joita haluat saavuttaa. Suosittelen valitsemaan tärkeimmän tavoitteen tai ainakin sellaisen, jonka toteutuminen edistää eniten muitakin tavoitteitasi.

Solmut auki
Joskus unelmat ovat jääneet arjen kiireen ja stressin alle. Opiskelun, työ- tai perhe-elämän pyörityksessä tai vain elämän myrskyissä oma suunta on ajan kuluessa hävinnyt. Yön pimeinä tunteina mietit erilaisia vaihtoehtoja. Ajatukset kerääntyvät vyyhdiksi. Olet solmussa. Jumissa.

Ratkaisukeskeisen keskustelun avulla jumiutunutta solmua avataan. Näin ajatukset saavat selkeyttä ja tilaa. Saat uusia oivalluksia ja asiat alkavat näyttää hivenen erilaiselta kuin ennen. Vuoren korkuinen muutos alkaakin hahmottua ihmisen kokoseksi ja sinun näköiseksesi.

Joskus olet miettinyt ja tutkaillut elämääsi ja sen sisältöä jo pitkään. Kenties olet sisimmässäsi jo päättänyt tavoitella jotain tiettyä muutosta. Muutos vaatii kypsyttelyä ja aikaa. Muutosaskeleen ottaminen vaatii rohkeutta. Ratkaisukeskeisen keskustelu selkeyttää edessä olevaa muutospolkua. Elämän suuntaa koskevat päätökset eivät ole helppoja, joten joskus niitä on hyvä peilata ja vahvistaa. Ratkaisukeskeinen keskustelu voi auttaa muutospolun vahvistamisessa ja lisätä toiveikkuutta.

Elämänmuutokset moottoreina
Elämänmuutokset usein herättävät pohtimaan omia unelmia ja elämän suuntaa. Onko elämäni oman näköistäni? Muutoksen myötä on usein hyvä pysähtyä hetkeen ja katsoa elämäänsä uudesta näkökulmasta. Onko minulle vielä unelmia ja jos on niin millaisia? Ovatko unelmani hautautuneet kaiken tekemisen ja suorittamisen alle? Vai onko kenties aika etsiä ja löytää uusia unelmia?

Joskus elämä on niin raskasta, että unelmat ja toivo hyvistä muutoksista on hävinneet kokonaan. Elämästä on tullut selviytymistä. Voimat ovat vähissä ja elämä on suorittamista ilman iloa ja toivoa. Sinusta voi tuntua, että ilo ja toiveet tulevasta ovat lopullisesti hävinneet. Usko minua, ne ovat yhä sinussa ja ne vain pitää löytää. Ratkaisukeskeisessä terapiassa etsitään pieniä tai suuria valopilkkuja ja kasvatetaan niitä yhä kirkkaammiksi ja laajemmiksi. Joskus muutos toivottuun suuntaan lähtee liikkeelle jopa yhden terapiakäynnin myötä.

Takapakit – ja miten niistä selviää?
Aina asiat eivät suju ja etene toivomallasi tavalla. Muutospolut eivät ole täysin suoria ja virtaviivaisia, vaan mutkittelevia. Takapakit kuuluvat elämään ja niitä ei meistä kukaan voi täysin välttää. Ratkaisukeskeisessä terapiassa takapakkeihin ja pettymyksiin suhtaudutaan hyväksyvästi ja kannustavasti. Askel taaksepäin voi tuntua turhauttavalta, mutta näistäkin voit oppia ja tarpeen mukaan tarkentaa muutoksesi suuntaa. Muutoksen mutkiin voit valmistautua jo matkan alussa ja pohtia, miten toimit niissä tilanteissa kun et etene toivomallasi tavalla. Ratkaisukeskeisessä terapiassa voimme halutessasi muotoilla “huonon päivän” suunnitelman takapakkien varalle.

Rohkeasti kohti unelmaa – ja tavoitetta
“Ei ole konstikaan olla rohkea, jos ei pelota” – Tove Jansson

Tove Janssonin luomat muumit ja monet muumien mietelmät ovat filosofisia ja myös hyvin käytännönviisaita. Muutos ja uusi on usein jännittävää ja jopa pelottavaa. Muutoksen mukana tulee samalla vanhasta luopuminen, irti päästäminen. Unelman tavoittelu vaatii rohkeutta. Aloittaminen tuntuu monesti suurelta harppaukselta. Vauhtiin päästyään moni huomaa, että asiat alkaa sujua ja muutos tuo uutta virtaa elämään.

”Mitä tahansa voitkaan tehdä tai unelmoida, aloita se. Rohkeudessa on nerokkuutta, voimaa ja taikaa.” – Johann Wolfgang von Goethe

Jaa tämä blogi: